Als jij je op je gemak voelt, is dan makkelijker om contact te maken en je relaties goed te houden. Als je je vaak zenuwachtig voelt, of te eager bent of veel haast hebt of zo, dan is dat een stuk lastiger. Extra je best doen om ondanks je ongemak goed over te komen, helpt daar meestal niet tegen, omdat het dan 'gemaakt' of 'gespeeld' overkomt. De ander voelt op de een of andere manier toch dat je op zo'n moment niet helemaal ontspannen bent en dat roept bij die ander dan ook spanning op. Het voelt dan ongemakkelijk voor beiden.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je je meer op je gemak bent?
Luister naar je lichaam
Wanneer je niet op je gemak bent, voel je ergens een spanning in je lijf. In je buik, in je nek of schouders, of misschien op je borst of rond je schedel. Die spanning van ongemak ontstaat op momenten dat er gedrag van je wordt verwacht terwijl dat gedrag niet echt bij je past. Of op momenten dat je je ergens zorgen om maakt, ergens tegenop ziet, ergens bang voor bent. Ook kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken, te weinig hebt geslapen of te weinig hebt bewogen. Gespannenheid valt jou misschien niet meteen op, maar als het lang aanhoudt kan het je behoorlijk gaan beperken. Zelfs dan hoef je dat nog niet door te hebben, want de spanning sluipt er soms langzaam in en kan jou ongemerkt steeds meer 'op slot' zetten. Hoe kun je dit voorkomen?
Probeer vaker op de dag te even stil te staan bij je lichaam. Zijn je schouders ontspannen of trek je ze de hele tijd wat krampachtig omhoog? Voelt je keel open of een beetje samengeknepen als je praat? Adem je rustig naar je buik of zit je adem wat te hoog? Als je voelt dat ergens wat spanning zit, doe dan niet alleen wat lichamelijke oefeningen om je spieren los te krijgen, maar ga ook na wat die spanning kan hebben veroorzaakt. Stel, je voelt pijn in je onderrug. Wat is de oorzaak daarvan? Komt de pijn 'gewoon' omdat je te lang in een slechte houding achter de computer zit? Of door een hernia? Of spelen er psychische factoren mee? Die kunnen pijn doen ontstaan of verergeren. Voel je je misschien geërgerd of angstig? Stress zorgt voor een hoge spierspanning.
Aandacht graag!
Als je je vaak gespannen voelt, is dat een teken dat er meer aandacht voor jezelf nodig is. Ehm, ga nu niet meteen extra aandacht vragen aan anderen… want dat werkt in dit geval niet. Oké, aandacht krijgen van anderen is leuk en kan je een (tijdelijk) beter gevoel geven, maar je hebt er niet veel aan als jij daarbij te weinig aandacht aan jezelf blijft besteden. Aandacht van anderen kan niet de aandacht van jezelf vervangen. Waarom niet? Omdat andere mensen hooguit een idee kunnen hebben van wat jij leuk vindt, van wat bij jou past, van welke richting je op wilt. Zij kunnen niet weten wat je wérkelijk wilt. Jij bent de enige die ervaart wat jij voelt, denkt en weet. Soms weet je het zelf ook even niet meer zo goed. Het kan fijn zijn als iemand je dan helpt om het voor jezelf helder te krijgen. Maar je zult er uiteindelijk zelf iets voor moeten doen. Je moet zélf bewegen, je moet zelf 'naar binnen' gaan. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan je lichaam én je geest. Uiterlijk en innerlijk.
Situaties ontwijken?
Alle situaties ontwijken waarin je je ongemakkelijk voelt is niet de juiste oplossing. Ik kan het me wel voorstellen hoor, dat je je soms terugtrekt. Als je bijvoorbeeld verlegen bent, sla je een uitnodiging voor een groot feest liever af. Als je denkt dat je weinig kennis hebt over een onderwerp, praat je daar liever niet over. Als mensen jou hebben beledigd, ontloop je ze liever. Is vluchten en verstoppen je enige oplossing, dan maak je jouw wereld steeds kleiner. Zou het niet fijner zijn als je met lastige situaties om kon gaan zonder je balans kwijt te raken?
Geen excuses
Misschien heb je het al een lange tijd héél druk met je werk of andere zaken en heb je daardoor het idee dat je niet genoeg tijd kunt besteden aan jezelf.
Het kan ook zijn dat je het juist helemáál niet druk hebt en maar heel weinig sociale contacten hebt. Dan heb je misschien het idee dat aandacht besteden aan jezelf geen nut heeft. Wat maakt het uit hoe je eruitziet, wat je denkt of hoe fit je bent als er toch niemand is die daarop let?
Als je lange tijd geen aandacht aan jezelf geeft, gaat het ergens wringen. Dat voelt vervelend en het zal ook zijn weerslag hebben op je omgeving. Dus... geen excuses meer. Laat aandacht voor jezelf een prioriteit zijn. Het is goed voor jou en ook voor de mensen om je heen.
Manieren om jezelf aandacht te geven
Er zijn veel verschillende manieren om aandacht aan jezelf te geven. Als jij je bijvoorbeeld vaak nerveus voelt, kun je een situatie die bij jou nervositeit oproept gaan analyseren. Wat voor gedachten heb je in die situatie? Hoe voel je je bij de dingen die je in die situatie doet? Waarom voel je je zo? Om welke redenen doe je die dingen zo? Doe je dingen zo omdat jij dat zelf zo wilt of doe jij dingen zo om aan de verwachtingen en wensen van anderen te voldoen? Zou je die dingen op een andere manier willen doen? Wat is ervoor nodig om dat te kunnen doen?
Ook door creatief bezig te zijn, kun je jezelf aandacht geven of door een dagboek bij te houden. Of door opdrachten te doen waarbij je wordt uitgedaagd over jezelf na te denken en inzicht krijgt in hoe je in elkaar zit.
Assertief
Mag jij eigenlijk wel jezelf zijn? Of moet je je meestal anders voordoen dan je bent? Moet dat van anderen of van jezelf? Het is ongezond als je je steeds anders voordoet. Want dan ben je bijna nooit ontspannen. Om te zorgen dat je meer jezelf kunt laten zien, is het vaak nodig om assertief te zijn. Daar heb je zelfkennis voor nodig. Om goed voor jezelf op te komen en keuzes te maken die goed voor jou zijn, zul je immers wel moeten weten wat je wilt en wat je niet wilt en waarom dat zo is.
Hoe sta je in het leven?
Samenvattend, als het vaak voorkomt dat je je niet op je gemak voelt, is het van belang dat je aandacht aan jezelf geeft. Met aandacht geven aan jezelf bedoel ik dat je onderzoekt hoe je in het leven staat. Het is niet alleen belangrijk om gezond te eten, genoeg te bewegen en voldoende rust te nemen, maar het is ook belangrijk om te doorvoelen wat je voelt in verschillende situaties, om je bewust te worden van hoe je over allerlei dingen denkt en welke verlangens of angsten je hebt. Want hoe meer je over jezelf leert, hoe beter je ervoor kunt zorgen dat je ontspannen door het leven kunt gaan, samen met anderen.