Hij ligt vaak nog heel lang wakker nadat ik welterusten heb gezegd, me heb omgedraaid en meteen in slaap ben gevallen.
Tja, hoe doe ik dat? Voor mij is het simpel:
als ik wil gaan slapen, lees ik meestal een boek of tijdschrift tot mijn ogen moe zijn. Dan doe ik mijn lampje uit, zeg welterusten, draai op mijn zij en slaap binnen 10 seconden.
Volgens mij werkt dat bij mij omdat mijn hoofd ‘leeg’ is. Ik ervaar geen continue denkstroom in mijn hoofd en ik zie ook geen herhalende beelden. Het is ‘gewoon’ stil in mijn hoofd. Behalve wanneer ik bijvoorbeeld iets wil vertellen of uitleggen, zoals nu. Terwijl ik dit schrijf, moet ik me concentreren en moeite doen om de juiste woorden te vinden. Nu hoor ik wel mijn eigen stem in mijn hoofd. ’t Is net alsof ik de zinnen aan mezelf voorzeg. Maar verder is het rustig en vredig in mijn koppie (en in de rest van mijn lijf). Geen gepieker, geen zorgen, geen stress.
Nu denk jij misschien: “Ja, zonder malende gedachtes of gepieker zou ik ook meteen in slaap vallen. Leuk voor jou, Tine, lekker makkelijk
dat jij zo'n leeg hoofd hebt. Maar ‘normale’ mensen hebben natuurlijk altijd wel wat kopzorgen. Iets met verantwoordelijkheid, geregel en gedoe, adrenaline en alertheid!?"
Ho ho, zo makkelijk is dat nou ook alweer niet.
Ja, het is makkelijk om een leeg hoofd te hebben. Maar om een leeg hoofd te houden, moet ik wel actie ondernemen zodra ik merk dat er iets in mijn hoofd of lijf vast gaat zitten. Ik moet dus ook geregeld aan de slag om adrenaline en alertheid weg te werken.
Ik slaap niet altijd goed hoor. Maar gelukkig ik lig zelden lang wakker. Als ik echt niet kan slapen, dan is het zo dat ik niet weet hoe ik iets moet aanpakken. Ik heb dan overdag bijvoorbeeld iets gedaan wat ik niet wilde doen (zoals uit mijn slof schieten uit frustratie of veel te lang een verhaal aangehoord dat ik heel, héél saai vond) en dan wind ik me daarover op. Pas als ik kan accepteren dat dat is gebeurd of als ik weet welke actie ik ga ondernemen om dat voortaan te voorkomen of om de situatie te verbeteren, dan pas val ik rustig in slaap. Ik moet dus in het reine komen met mezelf om goed te kunnen slapen. Zolang er iets wringt of nog onzeker is, houdt het me bewust of onbewust bezig. En dat houdt me dan uit mijn slaap.
Ken je de uitdrukking: “De slaap der rechtvaardigen slapen”? (=een schoon geweten hebben)
Dat in het reine komen met mezelf is iets wat ik overdag doe
als ik iets heb gedaan wat ik niet wilde doen (of daarvóór al, dan voorkom ik gelukkig vaak al dat ik iets doe waar ik niet achter sta). Daardoor blijft mijn hoofd leeg en val ik ‘s avonds onmiddellijk in slaap zodra ik besluit om te gaan slapen.
Heb jij moeite met in slaap vallen?
Misschien heb je al van alles geprobeerd: koele slaapkamer, bed op andere plek ze, harmoniërend muziekje, verduisterende gordijnen, psychologische gesprekken, raam open, lavendelolie, slaapthee, etc. etc. en heeft het nog niet genoeg geholpen...
Waar ligt het dan aan, denk je?
Ik denk dat het dan gaat om het veilig voelen, om het geruststellen van jezelf voordat je gaat slapen.
Ik zal een vólgende keer vertellen hoe ik dat doe, dat geruststellen.
Jezelf geruststellen heeft veel overeenkomsten met het leegmaken van je hoofd. Geruststellen in de zin van: rust in jezelf (her)vinden. Ik zeg niet dat iedereen dat zo moet doen en ik zeg ook niet dat mijn manier bij iedereen helpt. Maar wie weet heb jij - of iemand die je kent - er wat aan en daarom wil ik het vertellen. Mocht je vragen hebben, stel ze hieronder! Dan kan ik misschien een antwoord in mijn volgende blog verwerken.
Liefs,
Tine