Volg jij jouw intuïtie?

Tine de Jong - Veenstra • 9 oktober 2021

Het is belangrijk om intuïtie en gevoel te kunnen onderscheiden.

Wat versta je onder intuïtie?
Volgens mij is intuïtie een innerlijk weten. Mijn intuïtie stuurt mij in de juiste richting op basis van al mijn eerdere (on)bewuste ervaringen en opgedane kennis. Het lijkt vaak op een ingeving van buitenaf, maar komt juist voort uit de kern.

Volg je altijd jouw intuïtie?
Ik wel. Vroeger nog niet hoor. Ik was als kind wat onzeker en durfde niet goed naar mijn intuïtie te luisteren. Maar ik had al heel snel in de gaten dat mijn intuïtie het beste met me voor had en ik leerde steeds beter daarop te vertrouwen. Ik vertrouw nu helemaal op mijn intuïtie. Het heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Mijn intuïtie volgen betekent niet dat ik altijd mijn gevóel volg. Gevoel en intuïtie zijn twee verschillende dingen!   

Soms zegt mijn intuïtie: “Je kunt beter nu nog geen beslissing nemen. Je hebt meer informatie nodig.” Of: “Onderzoek eerst waar je gevoel vandaan komt.”

Mijn gevoel kan beïnvloed zijn door emoties of door mijn eigen valse, belemmerende overtuigingen. Daar waarschuwt mijn intuïtie me dan voor. Handig hé.  In zo'n geval is het voor mij beter om niet af te gaan op mijn eerste gevoel, maar om een beslissing te nemen op rationele gronden.

Waarom is het belangrijk is om intuïtie en gevoel te kunnen onderscheiden?
Een gevoel over een situatie kan veranderen als je gedachtes over de situatie veranderen, of als je emoties veranderen. Je gevoel kun je zelf enigszins beïnvloeden, bijvoorbeeld door informatie te lezen, advies te vragen, je gevoel te uiten, een rondje te wandelen, een nachtje te slapen...
Intuïtie daarentegen kun je niet zelf beïnvloeden.

Het is sowieso al lastig om een probleem zuiver en onbevangen te benaderen. En nog lastiger als je met veel verschillende, tegenstrijdige feiten en meningen wordt geconfronteerd. Als je ook nog eens irreële angsten hebt of met meerdere belangen rekening moet houden, is het helemaal ingewikkeld. Je wilt misschien van dat ingewikkelde gedoe af komen door een beslissing te nemen 'op intuïtie'. Maar je houdt jezelf en anderen voor de gek als gelooft dat je je intuïtie volgt, maar in werkelijkheid niet je intuïtie volgt maar afgaat op je eerste gevoel en je daaraan vastklampt. Je intuïtie geeft aan wat het beste voor je is op langere termijn, maar je gevoel kan je op het verkeerde spoor zetten. 

Hoe kan een eerste gevoel je op het verkeerde spoor zetten?
(Ik heb het hier niet over noodsituaties waarbij je instinctief keuzes maakt. Je instinct volgen is ook weer wat anders dan je intuïtie of gevoel volgen.)

Het eerste gevoel kan veranderen. Een voorbeeld: Als er een vacature vrijkomt op je werk voor een leidinggevende, dan kan in eerste instantie je gevoel zijn: ik wil die functie nu niet.
Maar als je er een poosje over nadenkt en als een eventuele paniekaanval van faalangst wegebt, dan kan je gevoel veranderen in: ik wil  toch wel een leidinggevende functie.
Het kan natuurlijk ook veranderen in een sterker gevoel van: leiding geven is niks voor mij, ik zit al op de juiste plek.
Ander voorbeeld? Corona vaccinatie. Je eerste gevoel daarbij: ik heb geen zin in zo'n nieuw vaccin, ik wil eerst kijken of het wel veilig is. Na informatie inwinnen, nadenken en voors en tegens afwegen, kan je gevoel veranderen in: ja, ik vertrouw het wel en wil die prik wel nemen. Of: nee, ik wil geen vaccin. Of iets anders.

Als je een belangrijke beslissing moet nemen over een complex probleem waar je nog niet genoeg vanaf weet, dan is afgaan op je eerste gevoel en daarop blijven vertrouwen niet altijd het beste voor je. Het is in zo'n situatie nodig om wat (zelf)onderzoek te doen om een goede keuze te kunnen maken.

Hier zijn wat onderzoeksvragen: 
Begrijp je het probleem goed? Waarover moet je precies een besluit nemen?
Heb je angsten of vooroordelen o.i.d. die jou belemmeren om het probleem objectief te kunnen beoordelen?
Heb je genoeg kennis van de feiten om een goede afweging te maken?
Weet je wat de gevolgen zijn van verschillende beslissingen?
Wat is voor jou de waarde van de verschillende feiten en gevolgen?

Maak je je beslissing puur op gevoel of op ratio, of een combinatie? Hoe meer duidelijkheid je daarover hebt, hoe makkelijker je vervolgstappen zullen zijn.

Het is trouwens oké om van mening te veranderen vanwege voortschrijdend inzicht of vanwege veranderde situaties.

Je hoeft minder je hoofd te breken over nieuwe kwesties als je weet hoe je tot je eerdere conclusies en beslissingen bent gekomen. En je kunt sneller anticiperen als je weet wat je wilt bereiken of behouden. 

Pas als je intuïtie goed kunt onderscheiden van gevoel, kun je echt op je intuïtie vertrouwen.


Tine de Jong - Veenstra

door Tine de Jong - Veenstra 17 mei 2024
Heeft iemand een onvergeeflijke fout gemaakt?
door Tine de Jong - Veenstra 17 mei 2024
Je geluk hangt ervan af!
door Tine de Jong - Veenstra 16 mei 2024
Is verdriet de keerzijde van liefde?
door Tine de Jong - Veenstra 20 december 2023
Misschien zoek je het geluk buiten jezelf maar vind je het niet.
door Tine de Jong -Veenstra 19 december 2023
Hoe kun je goed blijven omgaan met iemand die je niet zo leuk vindt?
door Tine de Jong - Veenstra 18 december 2023
Richt je niet langer op het áfleren van het ene, maar op het áánleren van het andere.
door Tine de Jong - Veenstra 17 november 2023
Durf je de controle te verliezen?
door Tine de Jong - Veenstra 28 oktober 2023
"There's a difference between being liked and being valued . A lot of people like you, not many value you. Be valued."
door Tine de Jong - Veenstra 26 april 2023
Hoe te vertrouwen op God?
door Tine de Jong - Veenstra 9 december 2022
Een stapje terug doen?
Meer posts
Share by: